Predivna trešnja u čijim blagodetima uživamo od ranog proleća, kada krenu pupoljci, pa mirisni cvetići, do gozbe njenim slatkim plodovima, čini da dvorište oživi i kuća postane pravi dom... Porodica se okuplja, dolaze gosti, dečica se igraju, trčkaraju, veru po granama naše drage čarobnice...
Red je da se uz kafu, kao pravi domaćini, počastimo i domaćim slatkišem! Lagan je za pripremu, jer ne morate u prodavnicu po sastojke, sve već imate pri ruci.
Potrebno je:
- 3 jaja
- 300 g brašna
- 100 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 150 g šećera
- 1 vanil šećer
- 1 prašak za pecivo
- 200 g očišćenih trešanja
Priprema:
Rernu zagrejati na 200oC. Suve sastojke pomešati, dodati u jaja umućena sa šećerom i jogurtom. Sipati polovinu smese u podmazan kuglof. Zapeći dok se ne stvori pokorica, zatim izvaditi iz rerne i poređati očišćene trešnje, pa prekriti ostatkom testa. Peći kolač još 20 minuta, ili u zavisnosti od jačine rerne.
Gotov kolač izvaditi iz kalupa, a kada se ohladi može se posuti prah šećerom.
Moji ukućani su bili toliko nestrpljivi, da sam jedva uspela da napravim fotografiju, tako da je prah šećer ovoga puta izostao...
A i trešnje su još bile tople!
Uživajte u plodovima kasnog proleća i nadolazećeg leta!
Нема коментара:
Постави коментар