R&S BOMBONJERE
Nisam odolela opštoj pomami za pralinama, pa sam morala da isprobam razne oblike i ukuse...
Bilo je teško odabrati vrstu i napraviti pravu kombinaciju, da ima od svega i za svakoga po nešto. Lešnik, badem, orasi, kokos, suvo voće, ... Za decu, mame, tate, bake, deke..
Pored već objavljenih bajadera, odlučila sam se i za:
- kokos školjkice,
- srca sa lešnikom,
- praline sa kafom,
- karamel - praline,
- francuske bombone i
- novogodišnje praline.
U nastavku slede novogodišnje i karamel - praline, a ostale drugom prilikom.
NOVOGODIŠNJE PRALINE
Pored toga što se lako prave, idealne su za ljubitelje bele čokolade.
Potrebno je: 300g bele čokolade, 100g kandiranih brusnica, 75g pistaća, malo ulja
Belu čokoladu, sa malo ulja, otopiti na pari, ili na tihoj vatri. Dodati sitno seckane brusnice i pistaće, lakano umešati i puniti kalupe po želji. Ostaviti u frižideru da se stegne 20 - 30 minuta, a ako žurite možete ih staviti i u friz, jer su gotove već posle 10 minuta. Ponavljati postupak dok se ne utroši dobijena smesa.
Moj izbor su bili kalupi u obliku cvetića, jer su me boje asocirale na zimsku čaroliju...
KARAMEL - PRALINE
Potrebno je: 200g čokolade za kuvanje, malo ulja, 2 kašike žutog šećera, 100ml slatke pavlake,
80g mlečne čokolade
Otopiti čokoladu, sa malo ulja, premazati kalupe i ostaviti u frižider da se čokolada stegne. Ponoviti postupak još jednom, da bi se dobila čvrstina kolača, i da bi se praline lakše vadile iz kalupa.
Karamel - fil: Na tihoj vatri karamelisati žuti šećer, dok se ne dobije fina karamel boja, zatim dodati slatku pavlaku i malo prokuvati, a zatim dodati čokoladu. Skinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi. Kada se stegne, fil sipati u špric i puniti praline tako da ostane malo prostora za završni sloj čokolade. Pustiti da se ponovo ohladi, i posle 20 minuta imaćete fine bombonjere.
Uživajte!
Нема коментара:
Постави коментар