Svakodnevno smo okruženi hlebom, on je neizostavni deo naših obroka, pojavljuje se u svim oblicima, velika je inspiracija za domaćice koje vole da ga prave.
A prvo što mene asocira na hleb jeste njegov sastojak kvasac. Sasvim slučajno, bio je tema koju je zadala domaćica Mirela sa bloga ...LoveAffair... za divnu igricu AJME KOLIKO NAS JE .
- LEPINJICE SA PLOTNICE i
- SEOSKI PUŽIĆI
Tako su od testa za hleb nastale:
LEPINJICE SA PLOTNICE
Za testo je potrebno: 3 šolje integralnog brašna, 1 šolja belogbrašna, komadić kvasca, malo šećera, kašičica soli, voda
Zamesiti testo, tako da ne bude previše lepljivo. Kada postane fino prekriti krpom i ostaviti malo da naraste. Ponovo premesiti i napraviti nekoliko loptica.
Uzeti lopticu testa i razvijati je u lepinjicu na površini posutoj brašnom. Lepinjica ne treba da bude lepljiva, da bi se lakše stavila na plotnu. Peći na zagrejanoj plotni sa obe strane. Kada dobiju zlatnu boju - gotove su i doručak može da počne!
Za večeru sam izabrala pužiće, koji su se modifikovanjem izvornog recepta preobrazili, pa su nastali:
SEOSKI PUŽIĆI
Potrebno je:
- za testo: 300 ml vode, 300 ml mleka, 100 ml jogurta, 100 ml ulja, parče kvasca, 2 kašike šećera, 1 kašičica soli, 1200 g brašna
- za fil: 1 jaje, 5-6 kašika kajmaka, kečap, 150 g sitno seckane slanine, 150 g sitno seckane pršute
- za preko: par šampinjona, malo narendanog mladog sira, majčina dušica
U zagrejanom mleku razmutiti kvasac sa šećerom. Kada se kvasac otopi dodati ostale sastojke i zamesiti glatko testo. Ostaviti prekriveno na toplom mestu da se udvostruči.
Ponovo premesiti testo i podeliti ga na tri dela. Razviti kore i premazati ih sa umućenim jajetom i kajmakom, poprskati kečapom i rasporediti pršutu i slaninu. Uviti u rolate i staviti u zamrzivač (može
i da prenoći, pa da se iskoristi kao doručak, a može da stoji par dana, pa da se koristi po potrebi!). Izvaditi i staviti na toplo da se malo otkravi, pa seći na parčiće debljine 2 cm. Položiti pužiće u podmazan pleh i prekriti ih seckanim šampinjonima, sirom, i ukrasiti majčinom dušicom. Zadržati ih par minuta na toplom mestu, pa peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 250
0C. Služiti tople.Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар